Interview met Agoria

Home » Interview met Agoria

HAVIQ combineert het beste van twee dronebedrijven

woensdag 21 oktober 2020

De dronesector is enorm gefragmenteerd en bestaat vooral uit kleine bedrijven. Door lokale wetgevingen is het quasi onmogelijk om over de landsgrenzen te opereren. Om klaar te zijn voor de aankomende Europese wetgeving én meer diensten te combineren, fusioneren voormalige concurrenten Aetos Drones en Trinova.

Aetos Drones was een van de eerste spelers op de Belgische dronemarkt. Mede-oprichtster Lieve Van Gijsel was zelfs de allereerste dronepiloot met een klasse 1-licentie in België, het hoogste certificaat. “Het oorspronkelijke idee was om met onze drones windturbines te controleren”, vertelt ze. “Maar al snel breidden we onze activiteiten uit naar inspectie van installaties in ‘gevaarlijke’ sectoren zoals petrochemie, gas en olie, de zogenaamde Seveso-bedrijven.” 

Grotere entiteit

Maar in elk van die sectoren stootte Aetos op stevige concurrentie van Trinova. “Eind 2016 richtte ik Trinova op nadat ik een inspirerend seminarie bijwoonde over de mogelijkheden van civiele dronetoepassingen”, vertelt Michiel Scharpé, oprichter van Trinova. “Bij petrochemische bedrijven zijn veiligheidsprocedures enorm belangrijk, dus mijn lag op het uitwerken van waterdichte procedures. Daarnaast bouwden we een hyperveilige inspectiedrone op maat. Zo wilden we de nummer één worden op het vlak van veiligheid. Maar daarvoor moesten we dus voorbij Aetos Drones.” 

De twee bedrijven kwamen regelmatig in elkaars vaarwater terecht. “Al snel werd duidelijk dat onze klanten ook nood hadden aan een grotere entiteit”, legt Lieve uit. “Ze zoeken een partner die het beheer van hun installaties in handen neemt, bijvoorbeeld op het vlak van veiligheid of onderhoud. Hoe dat gebeurt – met welke drone, techniek of camera – interesseert hen minder. Dankzij de fusie hebben we alle middelen in huis om hen volledig te ontzorgen.”   

Meer dan de som van de delen

“Aetos en Trinova bleken na verkennende gesprekken heel complementair te zijn. Wij hadden goede ideeën maar misten ingenieurscapaciteit, die bij Trinova wél aanwezig was. Daarnaast bezitten zij een innovatieve camera voor thermografie. Wij konden dan weer 3D-modellen maken.” 

“Aetos en Trinova bleken na verkennende gesprekken heel complementair te zijn.”

Lieve Van Gijsel, mede-oprichter HAVIQ

Leg die troeven samen en je krijgt HAVIQ. “Door de krachten te bundelen, kwamen beide bedrijven er sterker uit”, bevestigt Michiel. “Met de fusie hadden we een heel stevige basis op het vlak van procedures, veiligheidsvoorschriften, industriële expertise en innovatie.

Lokale vergunningen

Het probleem waar dronebedrijven tegenaan lopen, is dat elke lokale overheid een andere wetgeving hanteert om dronevluchten te vergunnen. Onder meer de veiligheidsprocedures bepalen of je een vergunning krijgt. 

“De meeste van onze klanten bevinden zich in de haven van Antwerpen. In principe zou je deze aanpak gemakkelijk kunnen copy-pasten naar andere havens”, vertelt Michiel. “Rotterdam, Amsterdam en enkele Duitse havens staan daarbij op onze radar. Maar omdat je door uiteenlopende lokale regelgevingen voor elk land of regio een nieuwe procedure moet ontwikkelen, is het onbegonnen werk om daar vergunningen te bekomen.”

“Omdat je voor elk land een nieuwe procedure moet ontwikkelen, is het onbegonnen werk om vergunningen in het buitenland te bekomen.”

Michiel Scharpé, mede-oprichter HAVIQ

Europese certificaten

Een issue dat ook de EU niet ontgaan is: in 2021 komt er een overkoepelende Europese wetgeving. De EU zal certificaten uitreiken aan bedrijven die aan de Europese eisen voldoen. Eenmaal je dat certificaat beet hebt, hoef je niet meer in elk land afzonderlijk vergunningen aan te vragen. Het enige struikelblok naar die internationalisering, is dat lokale overheden hun beleid moeten aanpassen aan die Europese certificaten. 

“De ene overheid zal dat al vlugger doen dan de andere”, aldus Michiel. “We hopen dat de Belgische overheid snel genoeg handelt, want anders zullen Belgische dronebedrijven achter de feiten aanlopen.” 

“We hopen dat de Belgische overheid snel genoeg handelt, want als we niet bij de eersten van de klas zijn, zullen Belgische dronebedrijven achter de feiten lopen.”

Michiel Scharpé, mede-oprichter HAVIQ

Industrie 4.0

De nieuwe wetgeving wordt in elk geval een kantelpunt in de dronesector”, besluit Lieve. “Drones zijn onmisbaar voor datacaptatie op plaatsen waar het voor mensen te gevaarlijk is, en spelen zo een steeds belangrijkere rol in Industrie 4.0.  De Europese wetgeving zal ons toelaten om te internationaliseren, en dus mee op die golf van professionalisering te surfen. We zijn nu hard aan het werk om onze procedures af te hebben voor de nieuwe wetgeving. Als de Belgische overheid hetzelfde doet, kan ons land een belangrijke rol spelen in de toekomst van de dronesector.” 

 

Vul het formulier hieronder in
en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Kunnen wij u helpen?

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Nieuwsgierig over wat we voor u kunnen betekenen?

Neem nu contact met ons op!