Inspecties van industriekathedralen

Home » Inspecties van industriekathedralen

Kom je graag meer te weten over HAVIQ’s schouwinspecties?

Veiligheid is een topprioriteit in de industriële wereld. Dat is bij Total Raffinaderij Antwerpen niet anders.

De schoorstenen die onlosmakelijk aan de procesindustrie verbonden zijn, hebben op tijd en stond een inspectie nodig. 
Niet evident als je weet dat Total 10-tallen schoorstenen heeft, waarvan de hoogste ongeveer 100m is, de flare van 204m niet meegerekend.

Hoe het vroeger gebeurde? Tijdens een turnaround werd er sporadisch een hoogwerker ingeschakeld om van dichterbij te kijken en tijdens run werd er met een verrekijker gekeken of er iets te zien viel.

Op de raffinaderij in Antwerpen staan een aantal schouwen midden in de fabriek, omgeven door andere installaties.  Dit maakt ze moeilijk bereikbaar, en dus moeilijk te inspecteren. Dus besloot Total om de hulp van HAVIQ in te schakelen.

Alain Roelandt van Total Raffinaderij Antwerpen vertelt: “Bij onze eerste meeting met HAVIQ werd duidelijk dat er zeker interesse bestond voor inspecties van onze schouwen met drones, maar waren voornamelijk de mensen van de operationele veiligheid toch een beetje sceptisch zeker wat vliegen in Atex omgevingen betreft.

Omdat de meeste schouwen zich in explosiegevaarlijke zones bevinden, werd er gekozen om op te stijgen en te landen buiten de Atex zones. Ook het evacuatiepunt werd dan in deze functie bepaald.   

De turbulentie die tussen de installaties ontstaat, gecombineerd met de beperkte ruimte, vereist een heel stabiele drone. De triple redundant NEO van HAVIQ kon overtuigen om met dubbele RTK rond de SOX-schouw te mogen vliegen. Deze staat echt ingesloten tussen een heleboel andere kolommen en installaties.

De meeste drones gebruiken een kompas als methode om de bewegingsrichting te bepalen, maar het D-RTK systeem van de drone van HAVIQ garandeert een neutralisatie van de magnetische interferentie die veroorzaakt wordt door de nabijheid van gebouwen en metalen structuren. Bovendien neemt de positienauwkeurigheid toe tot 2cm, ideaal om uit de explosiegevaarlijke zones te blijven en nauwkeurig tussen installaties door te vliegen.

Verliep alles vanaf de eerste keer perfect? Nee, HAVIQ zag dat midden in de fabriek de dubbele RTK-ontvangst niet altijd evident is. Nochtans is dit de plaats waar het meeste risico op interferentie bestaat en er het meeste last is van windturbulentie. 
Met de nodige aanpassingen en wat geduld, kwam de RTK-fix positie wel in orde. HAVIQ leerde dat herpositioneren van het ontvangststation soelaas brengt.

HAVIQ inspecteerde op 4 dagen 18 schoorstenen verspreid over de verschillende plants van Total in de Antwerpse haven. We beschouwen dit als een nulmeting, een eerste zeer gedetailleerde inspectie die nu kan ingezet worden om toekomstige inspecties mee te vergelijken. HAVIQ leverde per schouw een overzichtelijk rapport op met aandachtspunten. Bij een volgende inspectie kunnen we een delta maken en evalueren welke punten aandacht vereisen tijdens een turnaround.”

Vul het formulier hieronder in
en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!

Kunnen wij u helpen?

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Nieuwsgierig over wat we voor u kunnen betekenen?

Neem nu contact met ons op!